Exhibition hall

Exhibition hall, © querkraft architekten, Photo: Lisa Rastl
Exhibition hall
Architecture

The refined museum building, which as if predestined by nature has been placed in the southern Carinthia landscape above the River Drau by the Viennese architectural team querkraft, forms an appropriate architectonic and museological framework for the collections of Herbert Liaunig. After a year of extension work the private museum in Neuhaus/Suha, which has already been awarded the Austrian Museums Prize and the status of a protected building, is now about to reopen.

The original architectural concept, comprised of four striking structural elements has now been supplemented by a triangular room for special exhibitions with an adjacent atrium as well as two underground presentation rooms and additional depot space.   

The entrance leads to a presentation depot with an area of around 600 m² after which visitors arrive in the painting and sculpture section. This part of the building, which is designed as a white cube measuring 160 m in length and 13 m in width with fanlights, provides an exhibition area of around 2,000 m². There follows a separate room for graphics (approx. 500 m²), as well as an annex for the presentation of the gold collection (approx. 350 m²). Behind this room new spaces have been added in which the collections of decorated glasses and portrait miniatures from the 16th to the 19th century are housed in a generous display case landscape.

Following the reconstruction work, a new artistic intervention has been integrated into the architecture, which has won numerous awards and is characterised by fair-faced concrete, steel and glass. As a counterpoint to Brigitte Kowanz's light installation in the exit area of the underground cube housing the gold collection, Esther Stocker has designed the corridor leading to the glass and portrait miniaturen exhibitions. Via this connecting passage visitors can also enter the impressive, circular sculpture depot, which is now accessible for the first time. A shop also augments the museum's facilities.

Including the foyer, a workshop and the rooms required for infrastructure purposes, the building has an area of around 7,650 m².

The structure, which is extremely reduced in design, closely follows the prevailing site topography. The long gallery section is the only part of the building that is visible from the outside and offers views of the landscape from its terraces. The remainder of the museum is subterranean.

Exhibition Ringel (© MUSEUM LIAUNIG)
Exhibition Ringel
Sculpture Depot (© MUSEUM LIAUNIG)
Sculpture Depot
Special Exhibition (© MUSEUM LIAUNIG)
Special Exhibition
Aerial photography, © MUSEUM LIAUNIG
Aerial photography
Federal highway projection, © querkraft architekten, Photo: Lisa Rastl
Federal highway projection
Exhibition hall, © querkraft architekten, Photo: Lisa Rastl
Exhibition hall
Exhibition hall, © querkraft architekten, Photo: Lisa Rastl
Exhibition hall
Gironcoli exhibition, © MUSEUM LIAUNIG
Gironcoli exhibition
Brigitte Kowanz installation, © MUSEUM LIAUNIG, Photo: Lisa Rastl
Brigitte Kowanz installation
Projection at night, © querkraft architekten, Photo: Lisa Rastl
Projection at night
Presentation depot, © querkraft architekten, Photo: Lisa Rastl
Presentation depot
Terrace, © querkraft architekten, Photo: Lisa Rastl
Terrace